- Inledning
Året kännetecknades av verkställandet av arbetsvärderingen och förhandlingar om ett nytt ramavtal 2018-2020 för landskapsanställda. I mars flyttade fackavdelningens kontor från Klinten till GE-huset i Mariehamns centrum. På hösten ordnades en festmiddag för att fira fackavdelningens 15-åriga ställning som avtalspart.
1.1 Intressebevakning
Fackavdelningens huvuduppgift är att bedriva sina medlemmars intressebevakning i kollektiv- och arbetsavtalsfrågor. Fackavdelningen avtalar med arbetsgivarna både på lokal och central nivå.
Förhandlingarna med Ålands landskapsregering sköts av verksamhetsledaren och av i styrelsen valda förhandlare. Direkta överläggningar sköts av förtroendemännen.
Under året lämnades en ansökan till Kommunala avtalsdelegationen på Åland att få förhandlingsrätt på kommunala sektorn. Ansökan är under behandling och en del av styrelsen träffade kommunala avtalschefen Jesper Strandvik den 21 september. I samband med ansökan kontaktades personalen och ordföranden för de fackliga kommunala avtalsparterna Akava-Åland, FOA-Åland och TCÅ.
1.2 Tjänstekollektivavtal med Ålands landskapsregering
På våren fördes förhandlingar om hur de penningpotter som härrör från Tehys strejk 2014 skulle fördelas enligt arbetsvärderingen. Förhandlingarna blev långdragna och intensiva när Tehys förhandlare upptäckte ett räknefel i arbetsgivarens kalkyler om hur minimigrundlönerna ska harmoniseras. En överenskommelse om korrigering nåddes den 6 juni så att fördelningen av potterna kunde fastställas. Korrigeringen ska vara utförd senast den 1 juni 2020.
Ett avtalslöst tillstånd rådde mellan landskapsregeringen och landskapsanställda helavåren. Arbetsgivarens ovilja att korrigera räknefelet ledde till att fackavdelningen höjde sin arbetsstridsberedskap. Fackavdelningen hörde medlemmarna på två extra medlemsmöten och styrelsen höll täta kontakter med rikets Tehy. Konflikten fick mycket offentlighet i lokala nyhetsmedier bl.a. via förhandlarnas insändare.
Fördelningen av strejkpotter höjde grundlönerna för majoriteten av våra landskapsanställda medlemmar från och med juni. Retroaktiva potter för uteblivna löneförhöjningar 2016-2018 betalades enligt överenskommelsen ut under hösten.
Direkt efter avslutade förhandlingar om potter inleddes nya förhandlingar om ett nytt ramavtal för landskapsanställda 2018-2020. Efter 13 förhandlingar undertecknades det nya ramavtalet den 12 november. Ramavtalet innehåller två allmänna löneförhöjningar, 1% den 1 april 2018 (med en retroaktiv del) och 1,1% den 1 april 2019. År 2020 fördelas en pott på drygt 400 000 euro/år som en del av ett löneutvecklingsprogram. Dessutom betalas en engångssumma 9,2% av den fasta lönen i januari 2019 som kompensation för nedskärning av semesterpenningen.
Konkurrenskraftsavtalet på Åland fortsätter att gälla 2018-2019, vilket innebär att de landskapsanställdas semesterpenningar fortsätter att reduceras med 30%. Fackavdelningen är fortsättningsvis med i avtalet om att omvandla semesterpenning till ledig tid.
1.3 Tehys fullmäktige
Fackavdelningen har en egen representant, Pirjo Åkerblom, som ledamot i Tehy r.f. fullmäktige 2018-21. Via fullmäktige pågår ett intensivt deltagande i Tehys beslutsfattande, bl.a. strävan till att fackförbundets service på svenska förbättras.
Åkerblom är också suppleant i Tehys arbetslöshetskassas styrelse.
1.4 Initiativ och framställningar
En ny lag om smittskydd, med bl.a. skärpta krav på vaccineringar för vårdpersonalen, trädde i kraft i Finland under våren. Lagens formuleringar om influensavaccineringar har lett till tolkningsstrider huruvida de är obligatoriska och hur de påverkar de anställdas arbetsvillkor. Under hösten skickade Tehys styrelse en skrivelse till ÅHS ledningsgrupp där det betonas att enligt lag frivilliga vaccineringar inte kan vara grund för disciplinära åtgärder mot vårdpersonalen.
I december skickade styrelsen ett initiativ till ÅHS styrelse om utökad personalrepresentation i styrelsen.
På uppdrag av styrelsen skrev verksamhetsledaren ett yttrande om landskapets planer att bolagisera Högskolan på Åland.
Verksamhetsledaren har på inbjudan av Ålands lagting besökt lagtingets social- och miljövårdsutskott samt lagutskott för att redogöra för Tehys syn på planerade kommunsammanslagningar på Åland.
Under året har fackavdelningen gett två utlåtanden om avvikelse från tjänstekollektivavtalet angående vikarierande specialistläkare på ÅHS och ett utlåtande angående ett personligt lönetillägg åt en avdelningsjurist.
- Förtroendemännens arbete
Tehy har fyra förtroendemän på ÅHS: Pirjo Åkerblom (huvudförtroendeman), Katinka Holmström, Erica Norell-Eriksson och Christina Hagelberg. Var och en har cirka 5,5 planerade timmar förtroendemannatid per vecka och är anträffbara i rehabiliterings- och geriatrikhuset på ÅHS.
Förtroendemännens suppleanter är Jaana Kumpula, Hannu Maaranen, Victoria Söderström och Nina Erikslund.
På Medimar verkar Kiki Adamczak som förtroendeman.
- Styrelsen
I januari meddelade ordförande Carita Karlsson att hon avgår på grund av byte av jobb. Vice ordförande Pirjo Åkerblom fungerade som tf. ordförande tills hon valdes till ordinarie ordförande på vårmötet. De övriga i styrelsen var Gudrun Gudmundsen, Jaana Kumpula, Hannu Maaranen, Yvonne Skaglund. Katinka Holmström, Ulrika Clemes, Erica Norell-Eriksson och Kicki Söderqvist. Suppleanterna var Mikael Eriksson, Nina Erikslund och Ulrika Karlsson. Styrelsen höll 11 möten och ett planeringsseminarium.
Styrelsen sammanträdde januari-februari på Fabriksgatan 4 och efter kontorets flytt i mars på ett nytt mötesrum på GE-huset.
Av styrelsen utnämnda förhandlare är Pirjo Åkerblom, Katinka Holmström och Gudrun Gudmundsen vid sidan av verksamhetsledaren.
Hannu Maaranen har varit medlemssekreterare.
Bokföringsfirman ProAx (Kenneth Fogström) har skött föreningens bokföring och bokslut.
I AMS rådgivande kommitté representerades Tehy av Gudrun Gudmundsen, med Mikael Hansson som suppleant. Representanter i landskapets tjänstedelegation var Mikael Eriksson (ordinarie) och Hannu Maaranen (suppleant).
- Medlemsverksamhet
Fackavdelningen hade i början av året 546 och i slutet av det 545 medlemmar. Carita Karlsson gjorde i början av året nya välkomstbrev som postas med en liten gåva (i år Tehy-mössor) till alla nya medlemmar.
4.1 Jubileumsfest
År 2018 hade det gått 15 år sedan strejken 2003 när fackavdelningen blev förhandlingspart med landskapet. En jubileumsfest ”15 år med egen förhandlingsrätt” ordnades för att fira detta den 22 september på Arkipelag. På festen deltog 66 medlemmar och inbjudna gäster, bl.a. Tehy r.f. ordförande Millariikka Rytkönen. Festprogrammet bestod av tal, middag, musikframträdanden och standup-komik.
Festen arrangerades av en av styrelsen tillsatt arbetsgrupp med Gudrun Gudmundsen, Katinka Holmström, Jaana Kumpula, Hannu Maaranen och Erica Norell-Eriksson.
4.2 Extraordinära medlemsmöten
Styrelsen kallade till två extraordinära medlemsmöten under våren pga. det inflammerade förhandlingsläget i samband med harmonisering av landskapets ålders- och erfarenhetstilläggsystem.
Det första mötet hölls i Kyrkby högstadieskolas auditorium den 5 april med 88 medlemmar närvarande. Mötet annonserades väl synligt i de båda lokaltidningarna för att skapa tryck hos arbetsgivarsidan. På mötet presenterades förhandlingsläget, och medlemmarna hade möjlighet att ge förslag och rekommendationer åt styrelsen. Mötet godkände styrelsens förslag om fortsatta förhandlingar.
Det andra mötet hölls på Kyrkby högstadieskolas matsal den 17 maj med 42 medlemmar närvarande. Ett förhandlingsresultat som presenterades åt deltagarna hade uppnåtts före mötet samma dag. Medlemsmötet godkände förhandlingsresultatet.
4.3 Vårmötet
Vårmötet hölls den 25 april på Kyrkby högstadieskola i Jomala. På mötet deltog 66 medlemmar. Mötet var välbesökt pga. pågående kollektivavtalsförhandlingar. Mötet behandlade arbetsgivarens senaste bud och godkände förhandlarnas förslag om att lämna ett motbud till det.
På vårmötet godkändes i övrigt bl.a. bokslutet och verksamhetsberättelsen för år 2017. Pirjo Åkerblom valdes till fackavdelningens ordförande och Erica Norell-Eriksson till ordinarie styrelsemedlem. Till styrelsesuppleant valdes Paula Nordman.
4.4 Höstmötet
Höstmötet hölls den 11 december på Kyrkby högstadieskola. Föreningen bjöd på julbord och 43 medlemmar var på plats. På agendan stod verksamhetsplanen och budgeten för 2019, med information om aktuella förhandlingsärenden.
På höstmötet valdes Åsa Larson och Alexander Båsk Hellström till nya styrelsemedlemmar istället för Ulrika Clemes och Yvonne Skaglund som hade önskat att få avgå. Gerd Vikström valdes till styrelsesuppleant istället för Nina Erikslund.
4.5. Medlemskvällar
En skolning om privata hälsovårdssektorns nya kollektivavtal planerades att arrangeras på Åland under våren men inhiberades pga. för lågt antal anmälda.
- Information till medlemmarna
Fackavdelningen använder sig av olika kanaler för att få ut information till medlemmarna. Vid sidan av hemsidan tehy.ax. används en grupp på facebook för medlemmar och seniorer. Information sker också via e-post, dagspressen, Tehy- tidningen och anslagstavlor.
- Utbildning
Centralbyrån ordnar svenska skolningar för Tehy-förtroendevalda. Förtroendevalda deltog flitigt i skolningar:
Grundkurs för förtroendemän (4 delar), Helsingfors, 4 deltagare.
Intressebevakning, statens avtal, Helsingfors den 6.2, 1 deltagare
Fungerande styrelsearbete, Helsingfors den 16.-17.2, 1 deltagare.
Intressebevakningsdagar den 17.-18.4, Åland, 6 deltagare
Intressebevakningsdagar, statens avtal, Tallinn den 7.-8.5, 3 deltagare
ABC-skolning för styrelsearbete, Åland den 26.-27.10, 10 deltagare
Rådplägningsdagar, statens avtal, kryssning den 8.-10.11, 3 deltagare
Intressebevakningsdagar, Helsingfors den 28.-29.11, 4 deltagare
- Medlemsvärvning
Alla medlemmar fungerar som medlemsvärvare för sina icke-anslutna kolleger. Nya medlemmar fick ett välkomstpaket från fackavdelningen med brev och bl.a. nyckelring.
Tehy-tutorn Gudrun Gudmundsen och verksamhetsledaren Erkki Santamala besökte studerande på närvårdarutbildningen och sjukskötarutbildningen på Åland och berättade om Tehys verksamhet.
- Övriga aktiviteter
I mars fick fackavdelningen besök av intressebevakningschef Riikka Rapinoja och organisationssakkunnig Jussi Laasola (Tehy r.f.) samt ombudsman Mikko Äikäs (Pardia). Dagens program bestod av en presentation av den åländska arbetsvärderingen, genomgång av aktuella avtalsfrågor hos finska staten, det kommunala avtalsresultatet i Finland samt förhandlingsläget på Åland.
I september fick kontoret besök av Tehys ordförande Millariikka Rytkönen, förhandlingschef Else-Mai Kirvesniemi, intressebevakningschef Riikka Rapinoja och organisationssakkunnig Britt-Marie Rosengård-Aspnäs. Besökarna fick information om särdragen i åländsk lagstiftning, avtalsverksamhet och intressebevakning samt närvarade vid vår träff med kommunala avtalsdelegationens avtalschef.
- Kontoret och anskaffningar
Fackavdelningens lokaler på Kulturfabriken blev med åren mer och mer ödsliga när flera andra verksamheter flyttade ut från huset. I början av året utredde styrelsemedlem Gudrun Gudmundsen tillgängliga hyreslokaler närmare centrum.
Ett lämpligt kontorsrum på 15 m2 med fina möteslokaler för styrelsemöten och mindre skolningar hittades i GE-huset på Norra Esplanadgatan 4B. Flytten ägde rum i mars. De nya lokalerna ger utökad synlighet, är lätta att hitta för medlemmarna och de flesta löpande ärenden kan skötas på promenadavstånd.
Två nya paddor införskaffades till fackavdelningens förhandlare under hösten.
Till kontoret inköptes en ny mobiltelefon.
Godkänd av styrelsen den 12.3 2019
Godkänd på vårmötet den 25.4 2019