Tehys fackavdelning på Åland r.f. arbetar för att vårdpersonalen ska få en lön som är anpassad efter utbildningens längd, bredden på arbetsuppgifterna, det stora ansvaret för andra människors liv och hälsa samt den krävande mentala och fysiska arbetsmiljön. Vi vill att landskapsregeringen ska börja följa ILOs konvention nr 100 om lika lön för likvärdigt arbete, vilken ratificerades av Finland 1963.
EU-kommissionen rekommenderar att frågor om lika lön för likvärdigt arbete ska diskuteras av arbetsmarknadsparterna vid avtalsförhandlingar – men det har landskapsregeringen inte velat göra.
Landskapsregeringen avbröt förhandlingarna med Tehy den 12 juni 2014 och vägrade återuppta förhandlingarna till dess att Tehy varslade om strejk den 23 oktober 2014. Även efter strejkvarslet har landskapsregeringens intresse för att diskutera vårdpersonalens löner varit synnerligen begränsat – hellre än att förhandla har landskapsregeringen förhalat diskussionerna genom att koncentrera sig på att begära skyddsarbete och nödarbete samt att vädja till Finlands regering om att vidta åtgärder för att ändra åländsk landskapslagstiftning.
Hos riksförlikningsmannen den 27 november 2014 gick landskapsregeringen med på att höja vårdlönerna den 1 december 2014 med ungefär en åttondel av vad Tehy hade krävt (vilket skulle vara inom ramen för den befintliga budgeten vid ÅHS), att fördela 500.000 euro (inklusive arbetsgivaravgifter) bland vårdpersonalen vid ÅHS den 1 februari 2016 samt att verka för ett löneutjämningsprogram som skulle verkställas senast 2020.
En enig styrelse för Tehys fackavdelning på Åland r.f. valde att förkasta budet, eftersom det inte var ett tillräckligt stort steg mot att vårdpersonalen skulle få lika lön för likvärdigt arbete. Att betala ut jämställda löner 2020 är inte tillräckligt bra med tanke på att det då gått 57 år sedan Finland ratificerade likalönekonventionen.
Det är inte ovanligt att förkasta ett medlingsbud. Landskapsstyrelsen, ledd av Roger Nordlund, förkastade ett medlingsbud i Tehykonflikten den 22 augusti 2003, när strejken hade pågått i två månader och tjugo dagar.
Tehymedlemmarna vid ÅHS är eniga om att det var rätt att förkasta budet. Det känns sorgligt att behöva fortsätta strejken, men det är viktigt att uppnå rättvisa löner – inte bara för dem som arbetar nu utan även för dem som kommer senare.
Det är inte varje år som fackföreningarna har laglig möjlighet att vidta stridsåtgärder för att få igenom sina lönekrav. Strejker är bara tillåtna när det inte finns något giltigt kollektivavtal. Nu har vi chansen att sätta press på landskapsregeringen att uppfylla alla brutna löften om jämställda löner – och den chansen får vi inte förspilla.
Landskapsregeringen gjorde ingenting under 2012 för att uppnå jämställda löner. Landskapsregeringen gjorde ingenting under 2013 för att uppnå jämställda löner. Landskapsregeringen har under många decennier sparat pengar genom att ge lägre lön åt yrkesgrupper där det mest arbetar kvinnor än åt yrkesgrupper där det mest arbetar män.
Vi hoppas att landskapsregeringen inser att efter alla år som gått utan åtgärder för jämställda löner är det nu nödvändigt att genast ge vårdpersonalen en löneförhöjning som på ett märkbart sätt minskar löneskillnaden gentemot manligt dominerade yrkesgrupper. Roger Nordlunds landskapsstyrelse underskattade år 2003 Tehymedlemmarnas sammanhållning och kampvilja – begå inte samma misstag nu igen!
Vi är övertygade om att den kampen som vi för nu kommer att leda till bättre anställningsvillkor som gör vårdyrket mer attraktivt och på sikt leder till bättre vård för ålänningarna.
Tack för en mycket klar o informativ förklaring på strejken!
Får man dela i offentlig fb- inlägg?
Har detta skickats till alla som tror sig veta vad det handlar om men som inte tydligen vet?? Tidningar?
Mvh,
Marie E
Jag instämmer med alla era yrkanden. Jag är vårdtagare och syster till en sjukskötare. Har själv jobbat som läkarsekreterare och har sett vården under en lång tid både som del i ett vård team och som vårdtagare. Det jag mest retar upp mig på att sjukskötares arbetsuppgifter gemförs med IT-personal. En sjukskötare hanterar levande individer en IT-personal endast maskiner. Om maskinerna inte fungerar så skall ändå vården fungera och då måste vårdpersonalen åter gå till de mekaniska hjälpmedeln. Alltså vård personal skall både vara duktiga på IT, gamla beprövade vårdtekniker samt ha kontakt med människor hela tiden. Och när man behöver en IT-personal och det är brottom så får man ställa in sig på att vänta tills de anser att de har tid. En patient kan inte vänta tills sjukvårdspersonalen anser sig ha tid utan vårdpersonal skall finnas tillgängliga omgående. Så jag har en klar åsikt att sjukvårdspersonalen är berättigade till en ordentlig löneförhöjning. och små påpekats från flera håll, utbildningen för vårdpersonal är längre och mer krävande än en teknikers utbildning. Många gånger klarar sig teknikerna på en mycket lägre nivå av utbildning. Så fortsätt er kam och stå på er tjejer och killar.